Stanislav Wiener

Angličtina pro začátečníky - lekce 4 - zápory

19. 05. 2017 9:30:33
Dobré ráno, máme 9:30, a to znamená, že začíná další lekce Angličtiny pro blbečky, ehm, pardón, pro začátečníky. Kristapána, takovej překlep, jak jsem si to jen mohl dovolit. No nic. Jdeme rovnou na dnešní epizodu.

Ch: Hele, Stando, co si myslíš o tom, že Leo dostal Oskara?
S: Je mi to úplně jedno, Chucku.
Ch: Seš divnej, Stando.

Ch:[Hej Sten, wot du ju think of Líjou getyn en Oskar?
S: [I doun giv e fak, Čak.]
Ch: [Jur wírd, Sten.]

Podotýkáme jen, že tato epizoda už je rok stará a reagovala na situaci, kdy Leonardo di Caprio dostal Oskara za film The Revenant. Dále podotýkáme, že je v této epizodě tisková chyba, takže si rovnou opravte, že nemá být "I don't give fuck", ale "I don't give a fuck." Chybí tam ten neurčitý člen (který se čte jako neznělé E. Výslovnost neznělého E se podobá zvuku, který vydáváte, když se snažíte říct nějaké vhodné slovo a přemýšlíte nahlas, které zvolíte). Jelikož ale není čas na opravu, kašleme na to a upozorňujeme na to takhle v textu.

A jinak s tou výslovností to bude asi opravdu horší, protože popisovat výslovnost (když by bylo mnohem lepší to postě jen říct) bude občas oříšek. Tímto bychom chtěli poděkovat všem, kteří píší do diskuze. Děkujeme za to a věřte, že vaše názory čteme a zajímají nás.

Výslovnost anglického W bychom popsali asi tak, že si ústa přivřete do kroužku, jako byste chtěli vyslovit hlásku U, ale místo toho s takto pootevřenými ústy vyslovíte hlásku V.

Další perlička je "TH" ve slově think. Strčte si špičku jazyka mezi zuby tak, jako byste si tu špičku chtěli ukousnout a s takto přikousnutým jazykem zkuste vyslovit šišlavou hlásku S.

V diskusi klidně doplňte nebo upřesněte, co vás napadne.

Ale teď už k dnešnímu tématu, a tím jsou zápory. Zápor u sloves v přítomném čase prostém se tvoří tak, že mezi podmět a přísudek vlepíte DON'T (dount) nebo DOESN'T (daznt).

V dnešní epizodě je zápor zastoupen větou "I don't give a fuck." (doslova Já nedávám šuk.) Je to ale fráze, která znamená "Je mi to úplně jedno. Vůbec mě to nezajímá."

Další příklady záporů:

I don't read. [Aj dount ríd.] Nečtu.
I don't watch TV. [Aj dount woč Týví.] Nedívám se na televizi.
I don't sleep. [Aj dount slíp.] Nespím.
He doesn't sleep. [Hí daznt slíp.] On nespí. (ve 3. osobě jednotného čísla píšete DOES NOT nebo zkráceně DOESN'T.)

Vidíte sami, je to úplně snadný. Podmět+DON'T (nebo DOESN'T)+přísudkové sloveso.

Jo a abyste se neflákali, tak si dáte domácí úkol. Dáte do záporu.

I sit. (Sedím.)
He sings. (Zpívá.)
You know me. (Znáš mě.)
I love you. (Miluji tě.)

Mějte krásný víkend a v pondělí se budeme těšit.

Autor: Stanislav Wiener | karma: 13.67 | přečteno: 922 ×
Poslední články autora